Общини пускат по-евтини карти за градски транспорт. 15 лв. ще струва

...
Общини пускат по-евтини карти за градски транспорт. 15 лв. ще струва
Коментари Харесай

Общини пускат по-евтини карти за градски транспорт

Общини пускат по-евтини карти за градски превоз. 15 лева ще коства месечната карта за всички линии за възпитаници от през днешния ден в София, обясниха след транспортната комисия в Общинския съвет.Заради постановлeние на Министерския съветсъс период до края на 2023 г. В София единствено учащите ще се възползват, във Варна – единствено пенсионерите до 65 г. Децата до 10 години гратис на всички места.
По-евтини карти за градски превоз са в действие от през днешния ден на доста места в страната. Въпреки късите периоди общините ще съумеят да вкарат новите условия. Те са факт, откакто Министерският съвет отпусна 100 млн. лв.
за субсидиране на публичния превоз.
Намалението ще бъде в действие до края на 2023 година и важи за пенсионери и учащи, а за децата до 10-годишна възраст пътуванията ще са безвъзмездни. Отстъпките за пенсионерите от 20 стават 40%, а за ученическите от 20 стават 70%, само че в доста райони те ще се приложат друго поради настоящите сега понижения.
В София, да вземем за пример, те ще засягат единствено учащите,
обясниха общинските съветници от транспортната комисия. Това е по този начин, тъй като в столицата отстъпките за пенсионери, които Общината по принцип дава, са по-големи от тези, които Министерски съвет гласоподава. Затова нови по-ниски цени за пътешестване ще има единствено за три групи – възпитаници, студенти и докторанти.

Така месечната карта за всички линии за възпитаници и студенти от на следващия ден към този момент коства 15 лева, а не 20, а за докторанти – от 35 лева също става 15. Центърът за градска подвижност ще работи цялата нощ против сряда, за може от четвъртък да са в действие новите цени. Междувременно
ще се издават единствено месечни карти за учащи,
а зареждането на годишни стопира, до момента в който Столичният общински съвет не одобри механизъм, по който да става връщането на парите на тези, които са купили годишен абонамент. Издадените годишни карти на учащите остават годни за пътешестване, показаха от градската администрация.

В морската столица пък пониженията няма да обиден учениците, тъй като до момента те пътуваха с въпросните 70% отстъпка и картите ще костват 15 лева, до момента в който
при пенсионерите до 65 година ще има отстъпка
– ще заплащат 21 лева за едномесечна карта за 1 линия и 30 лева – за всички линии. Досега цените за тях бяха надлежно 28 лева и 40 лева Децата до 10 година ще би трябвало да посетят пункт за продажба на карти и да показват акт за раждане, с цел да пътуват гратис.
Инж. Петко Драгнев: В Бургас сме подготвени с пониженията
Ученици и пенсионери в Бургас ще пътуват с пониженията, разпоредени от Министерски съвет. “Направили сме плановете и сме подготвени. От 1 февруари пониженията ще са факт както за градските, по този начин и за междуселищните линии ”, сподели за “ТРУД news ” инж. Петко Драгнев, шеф на градския транспортьор “Бургасбус ”.

За пенсионерите понижението до момента бе 20%, към този момент ще е 40%, а за учениците бе 30%, в този момент ще е 70%. Досега децата до 7 години пътуваха гратис, в този момент безплатното пътешестване ще е за деца до 10 години.
В Русе вкарват бонусите незабавно
В Русе на децата до 10 година ще бъдат издадени карти за гратис пътешестване от 1 февруари. За учениците над 10-годишна възраст и студентите постоянна форма също ще могат да употребяват по-евтини карти. Досега те са се возели за 24 лева на месец, а от февруари ще могат да го вършат за 4 лева Цената е за всички тролейбусни линии или за една автобусна. За линиите на цялата градска мрежа учащите ще заплащат 12 лева, а не 45 лева

С 40% ще намалее цената на картите на пенсионерите. Цената за 1 линия става 14 лева

Общинското транспортно сдружение в Габрово също ще вкара отстъпки от на следващия ден. Учениците ще заплащат за всички градски линии 14 лв., вместо 26. За възрастните цената ще е 27 лв., а не 34 лв., както беше последно. Пенсионерите ще могат да пътуват и против 10 лв. на месец във времето от 9 до 16 часа.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР